معرفي گروه تحقيقات سياستگذاري و برنامه ريزي غذا و تغذيه:
گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه يكي از گروههاي تحقيقاتي انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور است که بر پایه شواهد بدست آمده از پژوهش برای کاهش پایدار ناامنی غذا و تغذیه و سوء تغذیه یا پیشگیری از بیماری های مرتبط با تغذیه مانند بیماری های غیرواگیر در کشور راه حل های سیاستی ارائه دهد. اين گروه متشكل از 5 عضو هيأت علمي با تخصص های علوم تغذیه، صنایع غذایی و گرایش های اقتصاد، جامعه شناسی و ایمنی غذا و 1 نفر كارشناس پژوهشي است و از همكاري متخصصان حوزه های سیاستگذاری، علوم اقتصادي ، اجتماعي نيز به صورت مشاوره بهره گرفته و نقشی چندرشته ای، فعالیتهایی بین بخشی و مشارکتی در تحقیقات غذا و تغذیه با هدف توسعه دارد.
چشم انداز:
دستیابی به کشوری عاری از ناامنی غذا و تغذیه
برقراری اولویت های پژوهشی و سیاست های کوتاه، میان و بلند مدت در غذا و تغذیه و نیز مشاوره تخصصی به سازمان های ملی و منطقه ای، برای پایش و ارزشیابی وضعیت تغذیهای در سطح جامعه و ارتقاء علم و پژوهش اعضای هیأت علمی، کارکنان و دانشجویان در همه سطوح آموزشی.
گذشته از این، تلاش گروه بر آن است که سیاست های غذا و تغذیه را تجزیه و تحلیل کند و چالش های پیش روی سیاست ها، قوانین و مقررات حاضر را به منظور اصلاح و بهبود شرایط موجود و نیز پیشنهاد راه حلهای عملی مورد مطالعه قرار دهد.
رسالت:
فراهم آوردن راه حل های سیاستی پژوهش محور که به صورت پایدار سوءتغذیه و بیماری های مرتبط با غذا مانند بیماری های غیرواگیر و ناامنی غذایی را کاهش دهد و برقراری مکانیسمهایی برای بهبود و ارتقاء پژوهش و آموزش در جهت برطرف کردن چالشهای موجود سیاست های غذا و تغذیه. تجزیه و تحلیل سیاستی،برقراری و آزمون مدلهای حل مشکل و جانبداری برای تغییر یا تقویت سیاست از رسالتهای دیگر گروه به شمار می روند.
اهداف:
الف- شناسایی مشکلات غذا و تغذیه در سطوح خرد و کلان و نیز برقراری و آزمون راهحلهای مناسب؛
ب- فراهم آوردن پایه های علمی برای سیاست ها و برنامه های غذا و تغذیه در کشور؛
ج- برقراری ارتباط میان جایگاه های علمی و سیاست های علمی؛
د- ترجمان آخرین یافته های علمی ایران و جهان در سیاستگذاری و برنامه ریزی ملی و منطقه ای؛
ه- تدوین سیاستهایی برای بهبود امنیت غذا، ایمنی غذایی و تغذیه در سطوح مختلف؛
و- جهتدهی پژوهش در انستیتو به سمت اولویتهای ملی و استفاده از یافته های پژوهشی علمی در مرورها و ارزشیابیها؛
ز- شناسایی نیازها و اولویتهای پژوهشی و برقراری ارتباطات با برنامه ریزی و اجرا در سطح ملی؛
ک- تشویق گروههای پژوهشی انستیتو و مراکز دانشگاهی به پیگیری خطوط پژوهشی اولویتهای ترسیمشده؛
ل- مطالعه نقش صنعت غذا به عنوان عاملی مهم در توسعه همه جانبه کشور؛
م- مطالعه نماگرهای اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی در تغییر رفتارها و الگوهای غذایی خانوار و نقش دولت، سازمانهای غیردولتی مردم نهاد (NGOs) و مؤسسات بینالمللی در این حوزه؛
ن- برقراری هماهنگی میان بخش های مختلف غذا و تغذیه در فعالیت های پژوهشی (همکاری بین بخشی)؛
س- مطالعه و برقراری نظام های منسجم ملی پایش و دیده بانی غذا و تغذیه، به ویژه در گروه های آسیبپذیر
برنامه ها:پژوهش در گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه بر حوزه های راهبردی زیر متمرکز است:
الف- کاهش پایدار ناامنی غذا و تغذیه
- تاثیر هدفمندی یارانه ها در شهر و روستا- سیاست پژوهی غذا و تغذیه در ایران با تاکید بر ماده 6 سیاستهای ابلاغی سلامت
- تحلیل بازار غذا در ایران
- ارزشیابی استقرار و پایداری سند ملی تغذیه و امنیت غذایی
- تحلیل سیاستهای مقابله با تحریم های اقتصادی
ب- ارتقاء ایمنی غذا
- تدوین سیاست بهینه سازی مصرف روغن
- سنجش و مدل سازی رفتار ایمنی غذا در خانوار
- تحلیل سیاست های تبلیغات حوزه روغن
ج- پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
- تحلیل سیاست های مالی مرتبط (مالیات، عوارض، یارانه)
- تحلیل سیاست و فهرست کالاهای آسیب رسان به سلامت
- تدوین پیشنهادهای سیاستی برای کنترل عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیرواگیر
- تحلیل سیاست های برچسب گذاری مواد غذایی و چراغ راهنمایی
د- ارتقاء سلامت غذا و تغذیه مدرسه محور
- سواد غذا و تغذیه
- آموزش و تغییر رفتار تغذیه ای
- محیط غذایی
فراتر از پژوهش، فعالیتهای این گروه شامل مشارکت، ارتباطات و ظرفیت سازی است و با مجریان توسعه، سازمانهای دولتی، بخش خصوصی، رسانه ها، تهیهکنندگان غذا و صنایع غذایی، سازمانهای غذا و دارو و سایر دست اندرکاران در سراسر کشور و منطقه همکاری می کند.
نام و نام خانوادگي
|
مدرک تحصيلي
|
رشته تحصيلي
|
مرتبه علمي
|
زمينه فعاليت پژوهشي
|
زمينه فعاليت آموزشي
|
دکتر فاطمه محمدي نصرآبادي
f.mohammadinasrabadi@sbmu.ac.ir
f_mohammadi_2001@yahoo.com
|
دکتراي تخصصي
|
علوم تغذيه
|
پژوهشگر (استاديار پژوهشي(
|
سیاست پژوهی غذا و تغذیه، امنيت غذايي و ارزيابي وضعيت تغذيه اي جامعه
|
برنامه ريزي غذا و تغذيه، اقتصاد غذا، تحلیل موردی سیاست و امنیت غذایی و توسعه
|
دکتر فاطمه اسفرجاني
f.esfarjani@sbmu.ac.ir fesfarjani@hotmail.com
|
دکترایتخصصی پژوهشی
|
علوم بهداشتی
|
پژوهشگر (استاديار پژوهشي)
|
پژوهش کيفي، مداخلات چاقی، کوتاه قدی و ایمنی غذایی
|
تغذيه گروه هاي ويژه، تنظيم برنامه هاي غذايي
|
دکتر مرجان عجمي
m.ajami@sbmu.ac.ir marjan.ajami80@gmail.com
|
دکتراي تخصصي
|
علوم تغذيه
|
پژوهشگر (استاديار پژوهشي)
|
ترجمان دانش و آموزش تغذيه همگانی، شناسایی و آزمون مناسب ترین سیاست ها و برنامه های ارتقاء سلامت غذا و تغذیه، طراحی و اجرای مداخلات کلان پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
|
مواد خوراکی و رژیم های درمانی، تداخل غذا و دارو، تغذیه کاربردی، اصول تغذیه
|
دکتر عزیزاله زرگران
Zargaraan@sbmu.ac.ir
Aziz.zargaran@gmail.com
|
دکتراي تخصصي
|
علوم و صنایع غذایی- گرایش کنترل کیفی و بهداشتی
|
پژوهشگر (استاديار پژوهشي(
|
برچسب گذاری محصولات غذایی، سیاستگذاری در حوزه کاهش عوامل خطر تغذیه ای در محصولات غذایی، سیاستگذاری در خصوص محصولات غذایی آسیب رسان به سلامت، استراتژی های قیمت گذاری محصولات غذایی
|
برچسب گذاری محصولات غذایی، فناوری تولید محصولات غذایی با قند، نمک، چربی و اسیدهای چرب ترانس کاهش یافته.
|
دکتر آرزو حقیقیان
ahaghighian@yahoo.com
a_haghighian@sbmu.ac.ir
|
دکترای تخصصی
|
علوم تغذیه
|
|
انتخاب غذا، مطالعات کیفی، طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه، تعیین کنندههای اجتماعی سلامت، سبک زندگی، ارزیابی وضعیت تغذیه، برچسبها و نشانگرهای غذایی
|
ارزیابی وضع تغذیه، اکولوژی غذا و تغذیه، جامعهشناسی پزشکی، روش تحقیق، تغذیه در دوران زندگی، بیماریهای ناشی از سوءتغذیه
|
محمدرضا خوش فطرتmrkhoshfetrat@yahoo.com
|
کارشناسي ارشد
|
علوم تغذيه
|
مدیر مجله و کارشناس پژوهشی
|
کمخوني، آهن ياري و استرس اکسيداتيو
|
|
نام مدیر گروه: سرکار خانم دکتر فاطمه اسفرجانی
تلفن مستقیم:22086349
|