دکتر زهرا وحدت شریعت پناهی مجری این طرح عنوان کرد: این مطالعه نشان داد که سوءتغذیه در کودکان بستریشده در بخش مراقبتهای ویژه پس از جراحی تومور مغزی شایع است و خطر مرگومیر را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. کودکانی که دچار سوءتغذیه بودند، تا ۶ برابر بیشتر در معرض خطر مرگ قرار داشتند. همچنین، دریافت ناکافی کالری و پروتئین در طول بستری، مدت اقامت در بخش مراقبتهای ویژه را افزایش داد. این یافتهها نشاندهندهی اهمیت ارزیابی وضعیت تغذیهای و مداخلات تغذیهای قبل و بعد از جراحی در این بیماران است.
کودکان مبتلا به تومورهای مغزی به دلیل جراحیهای پیچیده، شیمیدرمانی و پرتودرمانی، در معرض سوءتغذیه شدید قرار دارند که میتواند بر روند بهبودی، عملکرد سیستم ایمنی و میزان مرگومیر آنها تأثیر بگذارد. این پژوهش به بررسی ارتباط بین وضعیت تغذیهای و پیامدهای بالینی در کودکان بستری در بخش مراقبتهای ویژه پس از جراحی تومور مغزی پرداخت. نتایج نشان داد که سوءتغذیه در زمان بستری شایع است و33٪ از کودکان بستریشده در PICU (آی سی یو نوزادان) پس از جراحی تومور مغزی دچار سوءتغذیه بودند. این مشکل با افزایش خطر مرگومیر و طولانیتر شدن مدت بستری در PICU همراه است. میزان مرگومیر ۱۷.۵٪ گزارش شد و کودکانی که دچار سوءتغذیه بودند، تا ۶ برابر بیشتر از کودکان دارای وضعیت تغذیهای مناسب در معرض خطر مرگ قرار داشتند. همچنین، نیمی از بیماران کمتر از ۵۰٪ از نیاز روزانه خود به کالری و پروتئین را دریافت کردند که این امر با کاهش روزهای بدون بستری در PICU ارتباط داشت. کاهش دریافت پروتئین و کالری، با افزایش تحلیل عضلانی، ضعف سیستم ایمنی، افزایش التهابات و تأخیر در ترمیم زخمها همراه بود که همگی به افزایش مدت بستری و خطر مرگ منجر شد. یافتههای این مطالعه نشان میدهد که مداخلات تغذیهای زودهنگام، از جمله ارزیابی وضعیت تغذیهای در ۴۸ ساعت اول بستری و بهینهسازی دریافت کالری و پروتئین، میتواند تأثیر چشمگیری بر کاهش عوارض جراحی، مدت بستری و نرخ مرگومیر در این بیماران داشته باشد. یافتههای این پژوهش میتواند راهنمایی برای تدوین پروتکلهای استاندارد تغذیهای در بیماران بستری در PICU پس از جراحی تومور مغزی باشد تا با بهبود وضعیت تغذیهای، میزان مرگومیر و مدت بستری کاهش یابد.
تأثیرات و کاربردها | این پژوهش میتواند برای تدوین پروتکلهای استاندارد تغذیهای در کودکان بستری در PICU پس از جراحی تومور مغزی مورد استفاده قرار گیرد. با بهبود وضعیت تغذیهای، میزان مرگومیر و مدت بستری کودکان کاهش خواهد یافت. |
محدودیتهای شواهد | این مطالعه به دلیل طراحی تکمرکزی و اندازه نمونهی محدود، قابلیت تعمیمپذیری کمتری دارد و برای تأیید نتایج، مطالعات گستردهتر و چندمرکزی موردنیاز است. |
مخاطبان طرح پژوهشی | رسانه ها و مردم متخصصان و پژوهشگران سیاستگذاران پژوهشی |
تبعات این پیام پژوهشی | نتایج این پژوهش میتواند به شناسایی نیازهای خاص یک یا چند گروه از جامعه کمک کند و به توسعه برنامههای حمایتی
منجر شود که به کاهش مشکلات اجتماعی در گروه های آسیبپذیر کمک میکند |
مقاله | |
عنوان مقاله | Nutritional status and clinical outcomes of brain tumor surgery in pediatric intensive care unit: A prospective cohort study |
آدرس اینترنتی مقاله (لینک مقاله) | https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38777448/ |
منابع و مراجع | · Taylor RM, Preedy VR, Baker AJ, Grimble G. Nutritional support in critically ill children. Clin Nutr 2003;22(4):365e9.
· Nangalu R, Pooni PA, Bhargav S, Bains HS. Impact of malnutrition on pediatric risk of mortality score and outcome in Pediatric Intensive Care Unit. Indian J Crit Care Med: Peer-reviewed Off Pub Ind Soci Crit Care Med 2016;20(7):385. · Khajavi L, Farhangi H, Movahhed S, Nejati Salehkhani F, Norouzy A. Nutritional status of pediatric patients with cancer in Iran: a single center study. Iran J Blood Canc 2020;12(1):12e7. · Feng S, Cheng L, Lu H, Shen N. Nutritional status and clinical outcomes in children with cancer on admission to intensive care units. Nutr Cancer 2021;73(1):83e8. · Magri Teles ND, Silva DCBd, Araujo ORd, Maia Lemos PdS, Oliveira FLCd. Undernutrition as an aggravating risk for hospital death in critically ill children with cancer. Nutr Cancer 2021;73(11e12):2627e32. |
دکتر سمیرا ابراهیم اف مجری طرح عنوان کرد: این طرح با هدف تامین بخشی از نیازهای تغذیهای کودکان کار ساکن در پویاشهرها و تامین کل نیازهای تغذیه ای معتادان متجاهر ساکن در یاورشهرها و نیز افراد بیخانمان در گرمخانههای شهر تهران برنامه غذایی برای دو هفته (۱۴ روز) تنظیم شد. برنامه غذایی کودکان شامل یک وعده ناهار و یک میان وعده برای ۳ گروه و به تفکیک دو جنس بود. برنامه غذایی معتادان و افراد بی خانمان در قالب ۳ وعده اصلی و دو میان وعده برای دو جنس بود.
با هدف تامین بخشی از نیازهای تغذیهای کودکان کار ساکن در پویاشهرها و تامین کل نیازهای تغذیه ای معتادان متجاهر ساکن در یاورشهرها و نیز افراد بیخانمان در گرمخانههای شهر تهران برنامه غذایی برای دو هفته (۱۴ روز) تنظیم شد. کودکان کار ساکن در پویاشهرهای تهران تنها یک وعده یا یک میان وعده را در پویاشهرها میل میکنند. از این رو در این مطالعه برای تامین نیازهای تغذیهای آنان ۲۵ درصد از انرژی روزانه برای یک وعده اصلی (ناهار) و ۱۵ درصد انرژی روزانه مورد نیاز برای میان وعده در نظر گرفته شد. برای تدوین برنامه غذایی مختص کودکان یاد شده این کودکان به سه گروه سنی گروهبندی شدند. سهم کربوهیدرات، پروتئین و چربیها به ترتیب، ۵۵ـ۵۳، ۱۵ـ۱۲ و ۳۰ـ۲۸ درصد از انرژی مورد نیاز روزانه محاسبه شد. برنامه غذایی معتادان و افراد بی خانمان در قالب ۳ وعده اصلی و دو میان وعده برای دو جنس بود. مقدار پروتئین، کربوهیدرات و چربی برنامه غذایی برای معتادان و افراد بی خانمان روزانه به ترتیب حدود ۱۵، ۵۵ و ۳۰ درصد انرژی روزانه محاسبه شد تعیین شد. سپس با توجه به توصیههای هرم غذایی بزرگسالان و سبد مطلوب غذایی، مقدار گروه شیر و لبنیات، سبزیها، میوهها، نان و غلات، گوشتها، چربیها و متفرقه برای مردان و زنان محاسبه شد. در مرحله بعد، برای مدت ۱۴ روز، گروههای غذایی در قالب سه وعده اصلی و دو میان وعده به صورت منوی روزانه طراحی شد. به منظور اطمینان از ارائه مواد غذایی به مقدار مورد نیاز، مقدار مواد غذایی تشکیل دهنده هر غذا به جزئیات ذکر شد و دستور پخت برای هر غذا ارائه و مقدار قابل ارائه برای هر پرس برای مردان و زنان به صورت جداگانه ارائه شد.
تأثیرات و کاربردها: نقش تغذیه در رشد و تکامل کودکان و نیز سلامتی بزرگسالان آسیب دیده غیر قابل انکار است. تغذیه صحیح به ویژه در دوران سمزدایی و ترک اعتیاد و به دلیل افزایش متابولیسم مواد مخدر در سلامت معتادان نقشی حیاتی دارد.
محدودیتهای شواهد: اگر میزان دقیق دریافت غذایی افراد شرکت کننده در طرح گزارش می شد و پذیرش آنان از برنامه های غذایی ارائه شد ارزیابی میشد امکان تنظیم برنامه بر اساس سلیقه افراد وجود داشت که در نتیجه پذیرش برنامه های غذایی بیشتر می شد.
تبعات این پیام پژوهشی – توضیحات از نظر اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بهداشتی، ارزش های دینی و قوانین سازمان غذا و دارو | تبعات سلامتی: دریافت وعده های غذایی نام برده تامین کننده بخشی از نیازهای افراد بود که در نهایت باعث ارتقاء وضعیت تغذیه و سلامت در آنان خواهد شد. که این امر در کودکان باعث بهبود رشد و در معتادان باعث ارتقاء سلامتی و تسهیل در ترک اعتیاد خواهد شد.
تبعات اجتماعی و اقتصادی: با تغذیه سالم و ارتقاء سلامتی امکان ترک اعتیاد محتمل تر خواهد بود. تبعات اقتصادی: معتادانی که ترک اعتیاد کرده اند قدرت کار و بازدهی اقتصادی بالاتری نسبت به قبل خواهند داشت. |
دکتر فاطمه محمدی نصرآبادی مجری طرح عنوان کرد: طراحی و تدوین سبدهای غذایی مقرون به صرفه برای کودکان کار، معتادان متجاهر و زنان بی سرپرست به تفکیک گروه های سنی و جنسی که ضمن احراز استاندارهای علمی در تأمین انرژی و مواد مغذی کافی، قابلیت اجرا، زمان و هزینه برای آماده سازی سبد را در نظر می گیرند، به عنوان راهنمایی در برنامه های آموزشی و مرجعی برای طراحی سیاست های حمایتی هدفمند از اقشار آسیب پذیر جامعه اقدامی ضروری است.
طراحی و تدوین سبدهای غذایی مقرون به صرفه برای کودکان کار، معتادان متجاهر و زنان بی سرپرست به تفکیک گروه های سنی و جنسی که ضمن احراز استاندارهای علمی در تأمین انرژی و مواد مغذی کافی، قابلیت اجرا، زمان و هزینه برای آماده سازی سبد را در نظر می گیرند، به عنوان راهنمایی در برنامه های آموزشی و مرجعی برای طراحی سیاست های حمایتی هدفمند از اقشار آسیب پذیر جامعه اقدامی ضروری است. در این مطالعه برای تدوین سبدهای غذایی حمایتی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای گروه های آسیب دیده شهری تهران از اطلاعات “بررسی الگوی مصرف مواد غذایی و وضعیت تغذیه ای خانوار و فرد در کشور در سال 98-1397” ، مرکز آمار و جدول ترکیبات غذایی ایرانی استفاده شد. انرژی، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی برای گروه های سنی و جنسیتی براساس آخرین راهنماهای غذایی ملی و بین المللی WHO/FAO با هدف ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها در نظر گرفته شد. جداول سبد غذایی حمایتی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای 16 گروه سنی (2-1 سال، 3-2 سال، 5-4 سال، 11-6 سال، 17-12 سال، 29-18 سال، 60-30 سال و بالای 60 سال) و جنسیتی محاسبه شد. سهم کربوهیدرات، پروتئین و چربی از انرژی تأمین شده در سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه به ترتیب 55-75، 10-15 و کمتر از 30 درصد و پروتئین حیوانی از کل پروتئین حدود 50% بود. از میان ریزمغذی های کلیدی، ریبوفلاوین و ویتامین آ بیشتر از مقدار مورد نیاز و آهن و کلسیم در محدوده 85-80% نیاز تامین شده اند.
تأثیرات و کاربردها | زمینه طراحی برنامههای کوپن غذا بر پایه اطلاعات سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای گروه های آسیب دیده شهری تهران وجود دارد. این امر امکان خریداری مواد غذایی بر اساس سلیقه یا ترجیحات افراد را فراهم آورده و ضمن تشویق افراد به خرید مواد غذایی سالم تر، میتوانند با حمایت از خردهفروشان مواد غذایی سالم و تولید محلی، به تقویت اقتصاد غذایی محلی کمک کنند. |
محدودیتهای شواهد | با توجه به گستردگی محاسبات و ملاحظات خاص در مورد زنان باردار و شیرده پرداختن به این مهم در طرح جاری مقدور نبود. براى تدوین سبد غذایی مطلوب به داده هاى به روز و معتبر مصرف مواد غذایی دسترسی نداشتیم. برآورد نکردن هزینه ریالى ســبدهاى غذایى مطلوب پیشنهادى یکى دیگر از محدودیت هاى این گزارش است که علت آن را مى توان به نوسانات شدید قیمت اقلام غذایى، در اختیار نداشتن داده هاى به روز مصرف سرانه انرژى و مواد مغذى افراد و نداشتن اطلاعات کافى از قیمت و عادات غذایى ساکنان مناطق مختلف کشور نسبت داد. |
مخاطبان طرح پژوهشی | رسانه ها و مردم متخصصان و پژوهشگران سیاستگذاران پژوهشی |
تبعات این پیام پژوهشی | اقتصادی |
تبعات این پیام پژوهشی – توضیحات | تبعات اجتماعی: افراد آسیب دیده اجتماعی امکان خریداری مواد غذایی بر اساس سلیقه یا ترجیحات خود را دارند.
تبعات بهداشتی: افراد یاد شده تشویق به خرید مواد غذایی سالم تر می شوند که در سلامتی خانوار موثر است. تبعات اقتصادی: با خرید مواد غذایی از خردهفروشان مواد غذایی سالم و تولید محلی حمایت میشود که این به تقویت اقتصاد غذایی محلی کمک کنند. |
مقاله | ندارد |
عنوان مقاله | |