شلغم؛ سبزی ضدسرطان زمستان
به گزارش روابط عمومی انستیتو و دانشکده تغذیه، دکتر مینا کاویانی با اشاره به افزایش مصرف شلغم داغ در هوای سرد زمستانی گفت: شلغم یا Brassica Rapa از دسته گیاهان ریشهای بسیار مغذی است که در بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی جزو سبزیهای فصل سرما محسوب میشود و با سبزیهایی مانند کلم برگ، گل کلم و کلم بروکلی هم خانواده است.
وی با اشاره به مواد مغذی موجود در شلغم گفت: شلغم در دسته سبزیهای بسیار کمکالری قرار دارد و هر ۱۰۰ گرم آن حدود ۲۸ کیلوکالری انرژی دارد. همچنین منبع خوبی از فیبر غذایی است (حدود ۸/۱ گرم در هر ۱۰۰ گرم) و در بهبود عملکرد دستگاه گوارش موثر است.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه، ویتامین Cرا از دیگر مواد مغذی موجود در شلغم نام برد که جزو ویتامینهای محلول در آب است و با خاصیت آنتیاکسیدانی نقش مهمی در از بین بردن عوامل زمینهساز بیماریهایی مانند سرطان دارد. این ویتامین ضمن کاهش التهاب، باعث تقویت ایمنی بدن نیز میشود.
به گفته وی هر ۱۰۰ گرم شلغم دارای حدود ۲۱ میلیگرم ویتامینC است که میتواند تقریبا یک سوم نیاز روزانه بدن فرد را تامین کند.
وی خاطرنشان کرد: شلغم فاقد هرگونه چربی مضر مانند کلسترول و اسیدهای چرب ترانس است و همچنین مقداری ویتامینهای گروه Bمانند اسید فولیک را داراست.
دکتر مینا کاویانی با اشاره به مواد معدنی موجود در این سبزی گفت: شلغم حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم و سدیم و منیزیوم است. در هر ۱۰۰ گرم از این سبزی ریشه ای ۳۰میلیگرم کلسیم و ۱۹۱ میلیگرم پتاسیم وجود دارد که میتواند بخشی از نیازهای روزانه افراد را تامین کند.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه همچنین شلغم را دارای ترکیبات شیمیاییعنوان کرد که دارای خاصیت ضدالتهابی و ضدمیکروبی است و رشد باکتریها را مهار میکند و به همین دلیل است که از دیرباز در فصل زمستان و ماههای سرد سال از شلغم پخته به منظور تسکین علایم عفونتهای تنفسی، سرماخوردگی، سینوزیت (التهاب در حفرههای سینوسی اطراف بینی)، بهبود سرفه و گرفتگی صدا استفاده میشده است.
ارزش غذایی برگهای شلغم
دکتر مینا کاویانی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برگهای سبز شلغم نیز از ارزش غذایی زیادی برخوردار هستند. به این معنی که برگهای سبز شلغم سرشار از ویتامین های K،C، اسید فولیک و بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) هستند.
موارد احتیاط مصرف شلغم
به گفته وی ریشه و برگهای سبز شلغم حاوی مقدار کمی اسید اگزالیک هستند (۲۱/۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم) که این ماده طبیعی در بعضی سبزیهای متعلق به خانواده براسیکا (کلمیان) یافت میشود.
دکتر مینا کاویانی با اشاره به این که اسیداگزالیک قابلیت تبدیلشدن به بلور و ایجاد سنگهای کلیه و مجاری ادراری را دارد تاکید کرد: افراد دارای کلیه سنگساز باید با احتیاط بیشتری شلغم را مصرف کنند. به این افراد توصیه میشود همراه با مصرف این سبزیها مقدار کافی آب سالم بنوشند تا با افزایش حجم طبیعی ادرار سبب کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه شود.
https://sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=45171&newsview=125638
نظر