مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور:
داشتن الگوی صحیح غذایی مهم است / مهم نیست که چند ساله هستید
مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اعلام کرد: انرژی و مواد مغذی موردنیاز شما در یک الگوی غذایی صحیح تامین می شود. تغذیه خوب به ارتقای سلامت و پیشگیری از ابتلا به بیماری های ناشی از رژیم نادرست کمک می کند.
مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اعلام کرد:
انرژی و موادمغذی موردنیاز شما در یک الگوی غذایی صحیح تامین می شود. تغذیه خوب به ارتقای سلامت و پیشگیری از ابتلا به بیماری های ناشی از رژیم نادرست کمک می کند.
دوران سالمندی با تغییرات فیزیولوژیک بسیار همراه است و توجه به نیازهای تغذیه ای در این دوران اهمیت ویژه ای دارد. افزایش سن سالمندان با از دست دادن ماهیچه های اسکلتی، کاهش متابولیسم پایه و کاهش نیاز به انرژی همراه است. نیاز به برخی ریزمغذی ها افزایش پیدا می کند و در عین حال نیاز به برخی دیگر کاهش پیدا می کند.
به گزارش روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دکتر مرجان عجمی با بیان این مطلب گفت: مجموعه سلامت سالمندان و تغییراتی که در آن ها رخ می دهد، وضعیت سلامت بدن را می تواند تعیین کند و این تغییرات می تواند موجب کاهش اشتها و سوء تغذیه در دوران سالمندی شود. از طرف دیگر وجود بیماری های مزمن و تحلیل برنده در این دوران مثل بیماری های قلبی – عروقی ، دیابت، فشارخون، اختلالات چربی خون، پوکی استخوان و سرطان، نقش یک الگوی صحیح غذایی و تامین ریزمغذی های موردنیاز را مهم تر می کند.
وی افزود: سوء تغذیه در افراد سالمند رایج است زیرا نه تنها میزان و تنوع دریافت غذا در این دوران احتمالا کاهش پیدا می کند، بلکه استفاده از داروهای متعدد احتمال تداخل دارو و غذا را افزایش می دهد و همین امر باعث کمبود ریزمغذی های خاص در این دوران شود.
مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به احتمال افزایش بیماریهایی همچون آلزایمر و پارکینسون در دوران سالمندی اشاره کرد و ادامه داد: این بیماریها به همراه تغییرات فیزیولوژیک بدن، کاهش بافت عضلانی بدن، کاهش حس بویایی، شنوایی و چشایی می تواند بر الگوی دریافت غذای سالمندان اثر گذار باشد و باعث تضعیف سیستم ایمنی و کاهش طول عمر این افراد شود.
خبر خوب آنکه توجه به سبک زندگی سالم و الگوی صحیح غذایی می تواند کیفیت زندگی و طول عمر را در دوران سالمندی افزایش دهد. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی برخی مطالعات نشان داده اند که کاهش 10 درصدی در کلسترول خون می تواند احتمال بیماری های قلبی – عروقی را تا 30 درصد کاهش دهد. کاهش منابع حاوی اسید های چرب اشباع مثل چربی های حیوانی، انواع گوشت و لبنیات پرچرب و کاهش دریافت نمک و غذاهای پرنمک می تواند به کاهش فشارخون و کاهش غلظت کلسترول خون کمک کند و احتمال سکته مغزی و حمله قلبی را کاهش می دهد و اثرات بسیار خوبی در بهبود سلامت و کیفیت زندگی دارد.
دکتر عجمی با بیان اینکه با توجه به کاهش بافت عضلانی متابولیسم بدن یک مرد و خانم سالمند روزانه به ترتیب نیاز به 2000 کالری و 1600 کالری دارد، گفت: محاسبه میزان انرژی روزانه با توجه به وضعیت سلامت بدن، سن، جنس، وزن و سایر عوامل دیگر تحت نظر متخصصان تغذیه صورت می گیرد.
وی ادامه داد: از جایی که دوران سالمندی می تواند با کاهش ترشح لاکتوز همراه باشد، عدم تحمل لاکتوز یا قند شیر یکی از مشکلاتی است که در این دوران وجود دارد و می شود این افراد مصرف فراورده های لبنی را محدود کنند. چرا که احتمال نفخ و اسهال با مصرف این فراورده ها در بین سالمندان وجود دارد. بنابراین نیاز به جایگزینی سایر مواد غذایی است.
مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به اینکه کمبود کلسیم استخوانی، سالمندان را می توانند مستعد پوکی استخوان کنند، بیان داشت: سالمندان در طول روز به حدود 1200 میلی گرم کلسیم نیاز دارند که باید از طریق منابع غذایی حاوی کلسیم دریافت شود.
دکتر عجمی مصرف لبنیات همچون ماست، شیر و پنیر، ماهی سالمون، اسفناج، بادام و کلم بروکلی را منابع خوبی برای رژیم غذایی سالمندان دانست و گفت: یک لیوان ماست کم چرب حدود 345 میلی گرم کلسیم و یک لیوان شیر بدون چربی حدود 302 میلی گرم، 4/1 فنجان بادام حدود 92 میلی گرم کلسیم و یک عدد پرتقال متوسط حدود 52 میلی گرم کلسیم برای بدن فراهم می کند.
دکتر عجمی با بیان اینکه امکان دارد افراد سالمند با اختلالات قلبی و عروق و خون مواجهه شوند، اظهارداشت: دریافت سدیم در بین سالمندان باید محدود باشد. به طوری که دریافت نمک روزانه به کمتر از یک قاشق چایخوری و همچنین مصرف قند و شکر و کربوهیدرات تصفیه شده نیز در رژیم غذایی این افراد در روز محدود شود. یعنی دریافت این مواد غذایی در مردان کمتر از 9 قاشق چایخوری و در زنان کمتر از 6 قاشق چایخوری باشد تا شاهد بهبودی سلامت این افراد باشیم.
وی همچنین اشاره کرد: غذاهایی را انتخاب کنید که موتدمغذی موردنیاز بدن را بدون تحمیل کالری اضافه برای شما فراهم کند مثل انواع میوه و سبزی. تنوع در دریافت رنگ دانه های مختلف از این گروه حایز اهمیت است.
مسئول دپارتمان ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور بیان داشت: این گروه از موادغذایی حاوی اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است و می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی، ارتقای سلامت و پیشگیری یا به تعویق انداختن بروز سرطان، بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای مزمن شود.
دکتر عجمی تصریح کرد: دریافت ویتامین C از طریق مرکبات و انواع میوه های سبز و نارنجی اهمیت دارد. علاوه بر مرکبات، کلم بروکلی، کاهو، گوجه فرنگی، طالبی و توت فرنگی از منابع خوب ویتامین C است.
وی گفت: نیاز به ویتامین D در افراد سالمند حتما باید پایش شود. دریافت این ویتامین از موادغذایی مثل تخم مرغ، سالمون و شیر غنی شده کافی نیست و این ویتامین عمدتا از طریق طریق نور افتاب به بدن سنتز دارد. اما با توجه به اینکه افراد سالمند ممکن است کمتر در مجاورت با نور آفتاب قرار بگیرند احتمال کمبود ویتامین D در آن ها افزایش می یابد. سطح ویتامین D سرمی آن ها باید بررسی شود و در صورت نیاز، مکمل ویتامین D را تحت نظر پزشک مصرف کنند.
دکتر عجمی در خاتمه علاوه بر تغذیه سالم بر مصرف آب بر فعالیت فیزیکی و کنترل وزن در بین سالمندان تاکید کرد.