ضرورت رعایت اعتدال در مصرف آجیل شب یلدا /کدام بهتر است؛ آجیل شور یا خام
دکتر مریم امینی استادیار گروه تحقیقات تغذیه انستیتو تغذیه با اشاره به منع مصرف آجیلها در برخی بیماران گفت: افراد مبتلا به فشارخون یا بیماری قلبی توصیه میشود که از مصرف آجیل شور خودداری کنند و با توجه به این که اغلب مغزها سرشار از فسفر هستند افرادی که از رژیم کلیوی پیروی میکنند نیز باید از مصرف آجیل پرهیز کنند.
وی با اشاره به این که مصرف بادام زمینی در برخی افراد باعث ایجاد آلرژی میشود و با سرخی و تورم پوست و گاهی کهیر همراه است خاطرنشان کرد: سایر انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو، پسته نیز ممکن است در افراد مستعد منجر به بروز واکنش آلرژیک شود بنابراین به این افراد نیز توصیه می شود که آجیل مصرف نکنند.
به گفته دکتر امینی کودکان خردسال و برخی افراد مسن که دچار زوال عقل، پارکینسون و کاهش تحرک و مشکل در بلع هستند نیز باید از مصرف آجیل خودداری کنند زیرا میتواند باعث خفگی در آنها شود.
وی با تاکید بر رعایت تعادل در مصرف آجیلها گفت: احساس نفخ پس از خوردن بیش از حد آجیل بسیار رایج است و ناشی از ترکیبات موجود در آن است. بیشتر آجیلها حاوی ترکیباتی مانند فیتات و تانن هستند که هضم آنها را برای معده دشوار می کند. برخی از آجیلها نیز حاوی انواع مختلفی از چربی هستند که می تواند منجر به بروز اسهال شود.
مزیت مصرف آجیل بر تنقلات غیرمجاز
دکتر مریم امینی آجیل را میان وعدهای ترد، سیر کننده و لذیذ عنوان کرد که منبع خوبی از فیبر، املاح، چربی های سالم و پروتئین گیاهی است.
وی افزود: گرچه آجیل به تنهایی برای میان وعده گزینهای عالی محسوب میشود اما وقتی به انواع سالاد و دسر اضافه شود علاوه بر ایجاد طعمی بینظیر باعث افزایش ارزش غذایی آنها میشود.
این متخصص تغذیه آجیل را یک انتخاب غذایی عالی برای کودکان برشمرد که میتواند جایگزین خوبی برای تنقلات ناسالم شود.
کدام بهتر است؛ آجیل شور یا خام
این استادیار دانشگاه درخاتمه سخنان خود با اشاره به ارزش غذایی بالاتر آجیل خام خاطرنشان کرد: براساس نتایج تحقیقات صورت گرفته در آجیل بوداده بخشی از ویتامین ای، تیامین و کاروتنوئیدها در اثر حرارت دیدن از بین میرود، بنابراین ارزش غذایی آجیل خام بیشتر است.
نحوه تشخیص استفاده از رنگهای خوراکی در آجیلها
دکتر زهرا یاری استادیار انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی با اشاره به رواج استفاده از رنگهای خوراکی برای جذاب کردن ظاهر غذاها گفت: رنگهای خوراکی هیچ ارزش غذایی ندارند. بنابراین آجیلهای خام و فاقد رنگهای خوراکی از سلامت بالاتری برخوردار هستند.
به گفته وی رنگهای خوراکی ممکن است در برخی افراد موجب بروز علایم گوارشی، آلرژی یا مشکلات سیستمیک شود.
رعایت اعتدال در مصرف آجیل شب یلدا / ۳۰ تا ۴۰ گرم آجیل مصرف کنید
این دکترای علوم تغذیه با تاکید بر اهمیت رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی گفت: مغزها سرشار از مواد مغذی هستند و به خاطر محتوای بالای کالری آنها توصیه میشود که افراد سالم در شب یلدا حداکثر ۴۰-۳۰ گرم آجیل مخلوط مصرف کنند.
عدم مصرف تنقلات غیر سالم و افزودنیهای غیر مجاز
دکتر یاری با تاکید بر عدم مصرف تنقلات غیرسالم در شب یلدا گفت: تنقلاتی نظیر چیپس و پفک حاوی کالری و چربی بالا و فاقد مواد مغذی هستند و میزان نمک استفاده شده در این تنقلات بسیار بالاست.
وی خاطرنشان کرد: تنقلات سالم نظیر آجیلها گرچه کالری بالایی دارند اما سرشار از مواد مغذی مانند ویتامینها، املاح و آنتیاکسیدان هستند.
نحوه تشخیص استفاده از رنگهای خوراکی در آجیلها
دکتر سمیرا ربیعی استادیاردانشگاه و دکترای تخصصی علوم تغذیه با اشاره به روش تشخیص آجیل سالم، تازه و بهداشتی گفت: به طور کلی باید از مصرف انواع آجیل فلهای پرهیز کرد زیرا احتمال وجود آلودگیهای قارچی و کپکی در این نوع آجیل بالا است.
وی با اشاره به این که تشخیص سالم بودن آجیل برای افراد عادی کاری دشوار است به چند راهکار ساده برای تشخیص سالم و بهداشتی بودن آجیل از روی ظاهر آن اشاره کرد.
این استادیار دانشگاه یکی از راههای تشخیص تازه بودن آجیل را عدم وجود بوی نامطبوع و اصطلاحا ترشیدگی در آن عنوان کرد و افزود: وجود کپک و بقایای حشرات نشانه کهنه بودن آجیل است و باید توجه داشت که آجیل تازه، ترد است. البته این تردی، با تردی حاصل از بودادن آجیل متفاوت است.
به گفته وی افزودن رنگ به انواع مغزدانهها موضوعی است که در سالهای اخیر رواج پیدا کرده است که برای تشخیص این موضوع، پیشنهاد میشود آجیل را چند ثانیه در دستان خود نگه دارید. اگر پس از این مدت، دست شما رنگ گرفت باید از مصرف این آجیل خودداری کنید.
این دکترای علوم تغذیه توصیه کرد که آجیل را صرفا از فروشگاههای معتبر و با بسته بندیهای بهداشتی تهیه کنید و به تاریخ تولید و انقضای آن توجه کنید.
چه مغزهایی از همه سالم تر و مقویتر هستند
وی با اشاره به این که ارزش تغذیه ای مغزدانه ها تفاوت اساسی با یکدیگر ندارد گفت: مغزدانهها به طور عمده حاوی ویتامین E، منیزیم، منگنز، سلنیم، فیبر و اسیدهای چرب مفید هستند.
دکتر ربیعی توصیه کرد: از انواع مغزدانههای خام (بو نداده) و بدون نمک استفاده کنید. این نکته به خصوص برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و پرفشاری خون حائز اهمیت است. از نظر کالری نیز میزان کالری ۱۰۰ گرم از انواع آجیل به شرح زیر است:
فندق: ۶۴۶ گرم
گردو: ۶۴۰ گرم
بادام زمینی: ۵۹۴ گرم
تخمه آفتابگردان: ۵۸۲ گرم
پسته: ۵۶۷ گرم
تخمه ژاپنی: ۵۵۷ گرم
بادام: ۵۵۵ گرم
تخمه هندوانه: ۵۳۰ گرم
تخمه کدو: ۵۲۲ گرم
افرادی که دارای اضافه وزن هستند در شب یلدا چه تنقلاتی استفاده کنند؟
به گفته وی به طور کلی افراد چاق یا دارای اضافه وزن با منع مصرف هیچ یک از مواد غذایی روبرو نیستند اما باید توجه داشته باشند که میزان مصرف هریک از مواد غذایی مهم است.
دکتر ربیعی افزود: این افراد می توانند از انواع تنقلات در محدوده توصیه شده توسط متخصص تغذیه و رژیم درمانی، استفاده کنند.
وی توصیه کرد این افراد از بین تنقلات رایج برای شب یلدا، عمدتا از میوه ها، خشکبار و مغزدانه ها (با رعایت اعتدال در میزان مصرف) استفاده کرده و تا حد امکان، از مصرف انواع شیرینی جات خودداری کنند.
https://sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=45171&newsview=124073
نظر